– Jeg har hatt lærlinger i mange år, og selv om jeg har fått kursing i hvordan det er å veilede, så har vi ikke gått i dybden på temaet - hvordan jeg skal opptre i møte med nye kolleger. Så jeg håper dette tilbudet vil gjøre meg mer bevisst på hvordan jeg skal opptre for å være en god rollemodell.

Det forteller Berit Solstad. Hun jobber nå på Rossvollheimen helse- og omsorgssenter, og har jobbet innen helse i over 15 år.

 

Skulle selv hatt en mentor

Tidligere i år ble det gjennomført et mentorkurs for sykepleiere og vernepleiere – og denne gangen er kurset for helsefagarbeidere. Selv om Solstad selv startet som ufaglært, er hun klar på at hun også gjerne skulle hatt en mentor i begynnelsen.

– Det er skummelt å være ny. Mange som starter sine karrierer inne helse er unge og uerfarne, og da kommer den ekstra tryggheten det er å ha en mentor godt med. Jeg skulle selv ønske at jeg hadde den ekstra tryggheten når jeg startet, og nå ønsker jeg å i større grad selv være den tryggheten, forklarer hun.

 

Vil ta i bruk teknikkene med en gang

Dem første samlingen i kursrekken handlet mye om nettopp bevisstgjøring. Der lærte Solstad teknikker hun kjapt kan ta i bruk i egen arbeidshverdag.

– Det ble sagt på samlingen at vi ikke skulle tenke over det vi lærte i jobbene våre med en gang, men jeg tror det jeg lærte allerede den første samlingen kan gjøre meg litt flinkere i jobben min.

 

Sammen om framtidens helsetjenester

Høstens mentorprosjekt har totalt 19 deltakere. Seks av dem er fra Skaun, resten er fra Melhus og Midtre Gauldal. De tre kommunene jobber sammen i prosjektet Sammen om framtidens helsetjenester, som har som mål å rekruttere flere til å jobbe i helsevesenet – samt beholde og videreutvikle dem som allerede jobber der.

– Det er ingen tvil om at behovet for flere ansatte innen helse vil øke i årene som kommer. Vi må derfor jobbe hardt og målrettet for å sørge for at dem som starter trives – og ikke søker seg over i andre sektorer. Å få en god start på karrieren sin innen helse, vil garantert bidra til å nå det målet, forteller lokal prosjektleder i Skaun, May Snefrid Syrstad.

Samarbeidsprosjektet har totalt fem delprosjekter: heltidskultur, faglig utvikling, veiledningssystem, lønns- og arbeidsvilkårspolitikk og kommunikasjon og omdømmebygging. Mentorprosjektet er en del av delprosjektet som omhandler veiledningssystem. 

Du kan lese mer om prosjektet her.