Skal du til Granåsen i løpet av VM, har du gode muligheter for å få i deg kvalitetsmat laga med svært lokale ingredienser. Lokalmat har vært et satsingsområde for VM-arrangøren, og hele Trøndelag har blitt invitert til å bidra.
– Da Ski-VM sendte en forespørsel om vi kunne bidra med noe under mesterskapet, fortsatte vi på mange måter bare jobben vi allerede hadde starta på.
Det forteller Toril Langmo Skjetne, som har hatt ansvaret for matsatsinga på vegne av Skaun og Orkland kommuner. Hun har tidligere jobba med å koordinere matsamarbeidet i Skaun i forbindelse med matfestivalen Et sted nær deg, og har i den forbindelse også samarbeida med Smak Orkland.
– En ganske unik måte å jobbe på
Skjetnes første oppgave, ble å samle og koble sammen matprodusenter og frivillige.
– For at dette skulle bli gjennomførbart, lot vi bøndene selv bestemme i hvor stor grad de ønsket å bidra, og hva de ønsket å bidra med. Noen har for eksempel kapasitet til å både levere råvarer, produsere og selge, mens andre måtte velge, forteller hun.
Løsningen ble derfor å få hjelp av frivillige.
– Vi har fått med hele tre bygdekvinnelag som har bistått med matlaging og andre forberedelser, i tillegg til voksenopplæringa, Rosenvik i Orkland og selvsagt Kapto her i Skaun, forteller hun.
Totalt har rundt 80 mennesker fra de to kommunene bistått i matprosjektet.
– Jeg tror dette er en ganske unik måte å jobbe på, og jeg er stolt over å se hvor mye bra råvarer og hvor mange bra folk som holder til i både Skaun og Orkland. Jeg gleder meg til å kunne vise det fram til verden, sier Skjetne, og legger humoristisk til:
– Vi har også veldig mange produsenter her i regionen som dessverre ikke fikk mulighet til å delta, siden VM finner sted i februar og mars. Men den dagen Trondheim får sommer-OL, da skal vi virkelig vise hva vi er gode for.
Kapto skal servere i Granåsen
Noen som skal få kjørt seg nesten like hardt som utøverne i VM, er Kapto. De skal drifte både restaurantteltet i Granåsen og grillområdet utenfor.
– I teltet blir det servering av mat fra hele Trøndelag, og utenfor skal det stekes både vafler og pølser på bål, forteller Skjetne.
Dagene Kapto skal ha ansvaret i Granåsen er 28. februar, 5. mars og 6. mars.
– Kapto har jo drevet kantina i Skaun rådhus i mange år, og selv om det helt sikkert blir høyere trykk i Granåsen enn det vanligvis er i Børsa, er jeg overbevist om at de er dyktige og profesjonelle nok til å ta den utfordringa på strak arm.
Sodd til de kongelige
Under VM har de ulike regionene også fått hver sin «dag». For Skaun og Orklands del er det snakk om søndag 2. mars.
– Denne dagen kommer vil til å ha litt flere retter i restaurantteltet, vi skal dele ut smaksprøver, så skal vi selvsagt servere sodd til både mediesenteret og andre inviterte gjester.
Blant de «andre inviterte» gjestene finner vi flere kongelige. Totalt 15 porsjoner sodd skal serveres i stua hvor de kongelige følger konkurransene. Og skal vi tro slottets offisielle program, vil både kong Harald og dronning Sonja være til stede i Granåsen denne dagen.
– Nå har jo kongen dessverre blitt forkjøla, og utsatt reisen sin litt, men vi satser på at han blir bedre til søndag. Så kanskje får han endelig smakt mat med fantastiske råvarer fra Skaun, avslutter Skjetne.