Tidligere vedtok kommunestyret i Skaun at vi skal bosette 25 flyktninger i 2024. Hittil i år har 20 flyktninger blitt bosatt i Skaun kommune.
– Vi har bosatt 19 ukrainske flyktninger, og én fra Syria. Det er primært ukrainske flyktninger med kollektiv beskyttelse som har blitt bosatt, forteller enhetsleder ved Skaun flyktningetjeneste og voksenopplæring, Eirik S. Haugnes.
Kollektiv beskyttelse vil si at flyktningenes behov for beskyttelse blir vurdert som gruppe, og ikke individuelt.
I Skaun bosettes flyktningene hovedsakelig i Børsa, Buvika og Viggja. Dette er på grunn av nærheten til kollektivtrafikk.
– De fleste vi bosetter har kommet hit uten bil, derfor er det viktig at de får muligheten til å komme seg rundt på egen hånd, sier Haugnes.
Søker faddere
I år har også flyktningetjenesten og voksenopplæringen opprettet en systematisk fadderordning for flyktningene. Hittil har tolv frivillige blitt kurset som flyktningefadder, og fem har blitt satt i kontakt med en av de nylig bosatte flyktningene.
– Hensikten er å skape en trygghet og et nettverk for flyktningene også på ettermiddagstid og i helgene. Det er mye nytt å forholde seg til i et nytt land, og det hjelper veldig å ha noen de kan spørre om det de lurer på, forklarer Haugnes.
Nøyaktig hva som inngår i å være flyktningefadder finnes det ingen fasit på, men det anbefales at fadderne har ukentlig kontakt med personen de skal veilede.
– Som fadder blir du en veiviser inn i det norske samfunnet. Du blir et av de første menneskene den tilflyttede møter. Så oppgavene blir alt fra å ta en gåtur eller en kopp kaffe, til å hjelpe til med praktiske ting som å ta buss eller å være med dem på et arrangement, utdyper Haugnes.
Ønsker du å melde deg som flyktningefadder, eller er bare mer nysgjerrig på hva det går ut på, er du hjertelig velkommen til å kontakte Skaun flyktningetjeneste og voksenopplæring på 992 32 040 eller eirik.stalem.haugnes@skaun.kommune.no.
Ønsker foreninger velkommen
I tillegg til potensielle flyktningefaddere, ønsker Haugnes også lag og foreninger i kommunen velkommen innom.
– Hver mandag, mellom 13.00 og 14.00 har vi satt av tid til at samarbeidspartnere kan komme innom oss og gi informasjon, samt komme i kontakt med våre elever. Det kan for eksempel være informasjon om fritidstilbud eller andre arrangementer, forteller han.
Det vil da være tolk til stede, som snakker både ukrainsk og arabisk.
Om Skaun flyktningetjeneste og voksenopplæring
Skaun flyktningetjeneste og voksenopplæring har som oppgave både å motta flyktninger som kommer til kommunen, og å være et utdanningstilbud for voksne – uavhengig av hvor de kommer fra.
Undervisningen ved voksenopplæringen tilrettelegges etter hva hver enkelt elev trenger, uansett om det er matematikk, samfunnsfag eller språk.
I år går elleve elever på forberedende opplæring for voksne (tidligere grunnskole), og 28 elever på norskopplæring.
I norskopplæringen tas det inn nye elever fire ganger i året: 1. februar, 1. mai, 1. august og 1. november.
Majoriteten av elevene ved voksenopplæringen kommer fra Ukraina, men det er også elever der fra Syria, Afghanistan, Iran, Eritrea, Tanzania, Kongo, Algerie, Libanon og Filipinene.