Folkeopplysningskampanjen Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv starter i dag, 24. oktober, og foregår i Trøndelag og Møre og Romsdal i fem uker.
Kampanjen er ett av flere tiltak i regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord, Ingen å miste 2020-2025. Her kan du laste ned handlingsplanen (PDF).
Hovedmålet med kampanjen er å bidra til og øke befolkningens kunnskap om selvmordstanker, redusere stigma og få flere til å søke hjelp. I tillegg er det et mål at flere skal tørre å fortelle at de har selvmordstanker, og at mennesker rundt skal tørre å spørre.
Alle kan bidra i dette viktige arbeidet!
Potensialet for forebygging er stort
Potensialet for forebygging av selvmord er stort, både når det gjelder å identifisere personer som kan være i selvmordsfare og å senke terskelen for å motta hjelp ved via kommunenes tjenesteapparat. Forebygging av selvmord er en viktig del av folkehelsearbeidet og kommunene bør skape åpne lokalsamfunn med fokus på aksept og kunnskap om psykisk helse.
Hvordan forklare noe så komplekst som selvmord?
Å skulle forklare selvmord er komplekst, og handler ikke nødvendigvis om psykiske lidelser. Det er mange forhold som kan bidra til selvmordstanker og selvmord, på både individuelt, relasjonelt og samfunnsmessig nivå. For noen kan livsbelastningene være store og vanskelig å håndtere, slik som ved skilsmisse, tap av arbeid, dårlig helse eller økonomi. Selvmord må derfor forstås i en større kontekst og selvmordsforebygging må skje der folk lever og bor.
Trenger du noen å snakke med?
Det finner flere hjelpetelefoner og støttegrupper du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.
Ved akutt fare for liv, kontakt nødtelefon 113.
Hvis faren ikke er akutt, kan du ta kontakt med for eksempel
- fastlegen din
- legevakt 116 117
- kommunens lavterskeltelefon 404 17 286
- Mental Helse 116 123
- Kirkens SOS 22 40 00 40
- Alarmtelefonen for barn og unge 116 111
- Kors på halsen (Røde kors) 800 333 21