– Uten å røpe for mye om hva som skal foregå, vil kommunene bli utfordret på hvordan de skal klare seg hvis store deler av den digitale infrastrukturen forsvinner, forteller sjef i ITMidt, Geir Wormdal.  

ITMidt er IT-leverandør i alle tre kommunene. 

– Vi ønsker å identifisere sårbarheter i systemene og prosedyrene vi har, og få alle til å tenke på hvordan vi skal løse sine arbeidsoppgaver ved en slik hendelse, forteller Wormdal. 

Alle ansatte blir berørt

For å gjøre øvelsen så reell som mulig, vil flere systemer slås av. Det medfører at de ansatte får en annerledes arbeidsdag.  

– Trusselen mot digitale systemer har bare blitt mer og mer alvorlig de siste årene, og alle som jobber i kommunene bruker digitale systemer på et eller annet vis. Det kan være snakk om fagsystemer for å gjøre jobben sin, eller e-post til å kommunisere. Målet med øvelsen er å teste hvor flinke vi er til å håndtere en situasjon hvor disse systemene forsvinner, forklarer IT-sjefen. 

Mange vil derfor bli nødt til å finne alternative måter å gjøre jobben sin på. Noen må kanskje også gjøre helt andre oppgaver akkurat denne dagen. Samtidig understreker han at øvelsen ikke vil sette liv og helse i fare. 

– I forberedelsene til øvelsen har vi jobbet tett med ansatte fra alle deler av kommunene, og spesielt med helse. Kommuneoverlegene har vært med i planleggingen fra starten av, og vi har nøye vurdert risikoen knyttet til å skru av hvert enkelt system, forteller han. 

Alle ansatte har vært informert om øvelsen siden november i fjor. De har blant annet blitt anbefalt å gå gjennom beredskapsplaner, og å forberede seg så godt som mulig. 

Slik vil du som innbygger merke øvelsen 

Målet er å drive så normalt som mulig. Det er likevel sannsynlig at saksbehandling og andre oppgaver kan gå noe saktere akkurat denne dagen. Du vil heller ikke få til å kontakte noen av våre ansatte via e-post akkurat denne dagen. Det gjelder også henvendelser til f.eks. postmottak. 

Øvelsen avsluttes senest onsdag 22. januar kl. 16.00.